Whois

Whois je protokol koji se koristi pri pretraživanju vlasnika domena. Dovoljno je znati da preko whois servisa možete saznati tko je vlasnik domene koja vas interesira. U domainingu je whois servis neizostavan iz više razloga.

Whois servis omogućuje vam da saznate tko je vlasnik domene. Dovoljno je utipkati domenu i pojavit će se podaci. Najčešće se prikazuje ime vlasnika, adresa, broj telefona i email adresa, te podaci kada i gdje je domena registrirana i kada ističe. Nekada se čini da podaci o vlasniku nisu dostupni, ali postoje načini kako se i u takvom slučaju vrlo lako može saznati vlasnik domene. Domaining instrukcije, između ostalog, otkrivaju i načine dolaska do imena vlasnika domene i njegovih podataka i u slučajevima kada se čini da isti nisu dostupni.

Postoji "private whois", odnosno sakriveni podaci. To znači da su podaci o vlasniku domene prikriveni. Neki registrari tu uslugu nude besplatno, dok ih večina dodatno naplaćuje. Private whois možete koristiti, ali za domene koje ne namjeravate prodavati. Ako namjeravate prodati domenu, preporučam da ne koristite tu uslugu iz razloga što ti podaci mogu poslužiti kao dokaz da ste vi stvarni vlasnik domene koju nekom nudite. Također, ako imate domenu koju želite prodati, ali ste odlučili držati je sve dok ne primite zadovoljavajuću ponudu, whois podaci mogu poslužiti potencijalnom kupcu da vas kontaktira. Osobno sam dobio mnogo ponuda na temelju whois podataka za domene koje sam odlučio čuvati sve dok ne dođe neka stvarno visoka ponuda. Neke od tih ponuda su bile "low ball", ali neke su bile i u $x.xxx rangu i rezultirale su prodajom. Kupci su mi se javili direktno na email adresu, bez da sam prethodno negdje prikazao tu adresu. Dakle jasno je da su došli do mojih podataka preko whoisa.

Kada ne želite prodati domenu, možete koristiti private whois. Razlog tome je što zasigurno nitko od nas ne voli da se njegovo ime proteže po Internetu. Kada su vaši podaci dostupni putem whois pretrage tada ih svatko može vidjeti i mogu se lako pojaviti na Internetu. To je u principu bezopasno, ali zašto ne izbjeći kada god je moguće. Kada prodajete domenu, onda ostavite vidljive podatke jer ćete možda i na taj način dobiti pokoju ponudu.

Ne treba strahovati imati javno dostupne podatke i večina vlasnika domena ne skriva te podatke. Najgore što vam se može dogoditi (iz mog iskustva) je da vam se javi netko tko se pravi da je kupac vaše domene, ali traži da prvo platitite appraisal (procjenu vrijednosti domene). Na to nikada ne pristajte jer "kupac" nakon što platite procjenu jednostavno nestane. Na prvu takvu ponudu sam gotovo nasjeo, ali sam na vrijeme uočio prevaru. To je jedino negativno što sam doživio radi javnog prikaza svojih podataka u whoisu. Mnogi imaju Facebook account i to može biti puno veći problem nego javni whois. No ipak, ako ste 100% sigurni da domenu nećete prodavati tada nije na odmet doplatiti za privat whois. Kada imate domenu koja je za prodaju svakakao dopustite prikaz podataka o vlasniku (to je inače po defaultu). Dakle, domene koje imate za domaining držite s javnim whoisom.

Kada želite kupiti domenu od nekoga, ali domena nije javno ponuđena na prodaju, zavirite u whois i jednostavno dođite do podataka o vlasniku. Whois je vrlo koristan servis.     

© 2012-2020 by HonorarniPosao.net

  • s-twitter
  • s-facebook