Tražite honorarni posao? Trgujte domenama! Ovdje možete naučiti kako...

Par riječi

Što je domaining?

Domaining je trgovina web domenama. Web domena je zapravo web adresa, odnosno adresa web stranice na Internetu. Primjerice, HonorarniPosao.net je domena. S web adresama, odnosno web domenama, se trguje. Dakle, domaining je trgovina adresama web stranica. Kada se prodaje domena, to podrazumijeva samo web adresu (npr. HonorarniPosao.net) i ne uključuje web stranicu koja se nalazi pod tom domenom.

Da li netko uistinu kupuje domene? Itekako! Npr. za Facebook vjerojatno svi znate, a Facebook.com je njihova domena. Možda ne znate da su kupili i domenu FB.com i preusmjerili je na Facebook.com. Platili su je 8.5 milijuna $ 2010. godine! Da budem jasan, $8.5 milijuna su platili samo domenu FB.com, dakle ta dva slova, bez web stranice. Bilo je još mnogo milijunskih prodaja domena, ali ih sada neću navoditi jer to trenutno nije bitno. Bitno je da domene itekako imaju svoje kupce. One su "online nekretnine" i sa njima se trguje jednako kao i sa materijalnim nekretninama. Kada smo kod nekretnina, spomenut ću da je Oglasnik d.o.o. (Plavi Oglasnik) prije nekoliko godina za 4000 € kupio domenu Nekretnine.net. Svakodnevno tisuće domena promjene vlasnika, dakle svakodnevno se proda tisuće domena.

Bit domaininga je da se kupi jeftino i proda skuplje. Domenu možete registrirati ako je slobodna, ili je kupiti od nekoga ako je već zauzeta. Nije potrebno kupovati skupe domene pa ih prodavati još skuplje jer ima jako puno dobrih domena koje se mogu kupiti za svega $2-$3, ili se mogu registrirati slobodne za manje od $10. Da, još uvijek ima dobrih i ne registriranih domena i tko tvrdi suprotno definitivno nije u pravu!

Domaining se na neki način može usporediti i s trgovinom rabljenim automobilima. Prekupci kupuju rabljene automobile i preporadaju ih po višoj cijeni. Osnovna razlika između tog posla i domaininga je što si domenu može svatko priuštiti, i što vam HonorarniPosao.net nudi doslovno sve informacije koje su potrebne da biste uspješno započeli ovaj biznis. Bitna razlika je i što ne morate obilaziti sajmove i nalaziti se s kupcima prilikom prodaje. Sve se obavlja online. ROI (Return On Investment) je neusporedivo veći u domainingu nego kod trgovine rabljenim automobilima.

Domaining može biti vaš honorarni posao koji će vam osigurati lagodniju financijsku situaciju.

© 2012-2020 by HonorarniPosao.net

  • s-twitter
  • s-facebook