Ups, he did it again!

7.1.2016

 

Domena 399.com je krajem prošle godine prodana za $821818.88 USD!!! Prodavač u ovoj transakciji je bila ista osoba koja je prodala i 989.com također za ludi iznos ($818181.81 USD). He did it again! :-)

 

Nevjerojatno je koliko je porasla vrijednost .com domena koje sadrže samo 3 broja. Do prije par godina ih se bez problema moglo kupiti za dvadesetak tisuća dolara, a danas im je standardna cijena oko milijun dolara! Rick je 399.com prodao cca mjesec dana nakon što je prodao 989.com, i sa te dvije prodaje si je zaradio cca $1640000 USD!!! Kupac obje domene je došao iz Kine, a iznosi prodaja koji su puni osmica nisu slučajnost. Naime, "8" je sretan broj u Kini i tamo ga doživljavaju poput nekog božanstva. Njihova kultura posebnu pažnju pridaje brojevima. Recimo broj "4" se smatra nesretnim jer njegovo izgovaranje zvuči kao "death" na engleskom, odnosno "smrt", pa mnoge zgrade u Kini nemaju 4. kat :) Kinezi, pogotovo starije generacije, su jako praznovjerni. Bivši vlasnik ovih domena ima izražen ego, ali i ima i novaca, pa si može dopustiti rizik gubitka prodaje. Kod prodaje obiju ovih domena je inzistirao na ovakvom "čudnom" iznosu punom osmica i inzistirao je da prodaje budu javne. U oba slučaja je kupac želio NDA (Non Disclousure Agreement), ali on nije pristao čak niti pod cijenu gubitka prodaje. Kod prodaje 399.com je ipak dogovoreno da se 2 mjeseca ne objavljuje iznos transakcije, ali je on procurio i prije službene potvrde. 

 

Kupac prve domene (989.com) je Kinez, multimilijuner, koji samo u domenama ima vrijednost više milijuna dolara. Neću javno navoditi koje sve domene ima, ali ima desetke LLL.com domena najviše klase što znači da svaka od njih trenutno ima floor price od oko $60000 USD! To je samo dio njegovog portfelja. Ima još nekoliko NNN.com domena, od kojih neke imaju i dvije osmice, a svaka takva danas definitivno vrijedi najmanje milijun dolara. 

 

Kupac druge domene (399.com) je također Kinez. Iako ima nešto "skromniji" portfelj nego prvi kupac, i on je u vlasništvu još mnogih visokovrijednih domena i vrijednost njegovog portfelja se također mjeri u milijunima dolara. 

 

Već sam napisao da neke domene imaju minimalnu cijenu (floor price). Sa njima se danas može trgovati kao i sa svakom drugom robom kojoj je unaprijed poznata cijena. Recimo SunGlasses.com je vrhunska i vrlo vrijedna domena, ali ona nema minimalnu cijenu. RayBan bi je možda platio milijun dolara, a Police bi je možda platio $500000. S druge strane, određeni tipovi domena imaju floor price i točno se zna koja je minimalna cijena kod prodaje. Uvijek se može naći neki "luđak" koji će prodati LLL.com za $5000 USD, ali recimo njihova minimalna cijena je danas oko $20000 USD. Kod mnogih "commodity domena" postoje mnoge podkategorije. Tako recimo jedna pod kategorija LLL.com domena ima danas minimalnu cijenu od $60000 USD. Cijene tih domena koje imaju floor price su drastično porasle unazad godinu dana i neće čuditi ako i ove razine na kojima su danas postanu prošlost i ako cijena još poraste. Tržište domena je trenutno u ekspanziji kakvu ja nisam vidio u posljednjih 10 godina. 2006. na 2007. su bile godine kada je bio blagi boom, ali niti približno ovom što se danas dešava. 

 

NNN.com domene su već godinama zauzete, ali recimo NNNNN.com su bile dostupne za $5-$10 prije samo dvije godine. Danas svaka vrijedi najmanje $600 USD, i to one zaista najlošije kombinacije brojeva. Prosječna NNNNN.com domena danas vrijedi oko $1500 USD, a one najbolje punooooo više. HonorarniPosao.net postoji već nešto više od 3 godine, dakle NNNNN.com koje su porasle sa $5 na minimalno $600 USD u samo 2 godine su samo jedna od mnogih potvrda da sam u pravu kada govorim da se dobra domena i dalje može naći za manje od $10 :-) Domena danas kupljena ili registrirana za do $10 ne samo da se može odmah preprodati za $300 (naravno ne svaka), nego može poslužiti i kao dugoročna investicija, odnosno "commodity". Npr. možete danas uzeti neku smislenu domenu i čekati par godina na pravu ponudu ako je ne želite odmah prodati za parsto dolara, ali možete uzeti i "commodity" klasu i malo pričekati, pa onda dobro prodati tu domenu. Ja od povratka s odmora u listopadu gotovo svakodnevno uzimam desetak domena. Registriram ih ili ih jeftino kupujem. Neke sam već prodao za high $xxx iznose, a i odbio sam dosta ponuda. Zadnja ponuda koju sam odbio je bila noćas, a iznosila je $50 za jednu "commodity" domenu koju sam prije par dana kupio za $18. Imam osjećaj da će još u toku ove godine taj tip domena vrijediti više od $100. To je sitno ako se gleda samo jedna domena, ali ja nemam samo jednu takvu :-) Trenutno investiram u više vrsta tih tzv. "commodity" domena. One su mi špekulativna investicija, ali naravno da paralelno uzimam i klasične smislene domene koje brzo preprodajem jer trebam od nečega i živjeti (meni je domaining osnovni posao), a i stotinjak dolara dnevno u posljednje vrijeme trošim na špekulativne "commodity" domene. Iako za vrijeme blagdana nisam bio pretjerano angažiran oko prodaje (obično radim pauzu do negdje 15.01.) ipak sam prodao neke domene. I onda kažu da su samo žene dobre u multitaskingu :-)

 

Vani čujem zvuk lopate (čišćenje snijega), na radiju slušam javljanje slušatelja koji su žalosni što je završio zadnji blagdan do Uskrsa, a ja si mislim napisati još kratki post o novom padu Šangajske burze i otići na kavu :) Nakon toga povrat kući i spavanac jer sam cijelu noć pratio neke aukcije. Ustajanje ne dolazi u obzir prije nego što osjetim da sam naspavan. I neka mi onda netko kaže koji drugi posao bi mi to omogućio i priznat ću mu da ima bolji posao od mog. Do tada, domaining je najbolji posao na svijetu! :-)

Please reload

Izdvojene objave

Važno - promjena e-mail adrese!

4.4.2019

1/2
Please reload

Nedavne objave

21.4.2019

18.4.2019

Please reload

Arhiva
Please reload

Pretraži po tagovima