Prijenos domena

Kada prodajete domene trebate znati obaviti prijenos domena. Ako kupujete domenu prodavatelj će vas tražiti potrebne podatke za prijenos, no ako prodajte vi biste sami trebali znati što je potrebno i kako se obavlja prijenos.

Dva su osnovna načina za prijenos domena, push i transfer. Ukratko, push domene je account change, odnosno prebacivanje domene s jednog account-a na drugi unutar istog registrara. Drugi način je transfer domene i on podrazumijeva prijenos domene s jednog registrara na drugi registrar.

Push domene je jednostavniji način i prijenos je vrlo brz. Na puno registrara je potrebno da primaoc domene prihvati domenu. To ostvaruje tako što klikne na "accept", "confirm" ili sličnu opciju nakon što je trenutni vlasnik pokrenuo prijenos. Nakon što primaoc primi domenu prijenos je završen i domena je promijenila vlasnika. Ukoliko su obje strane online, i primatelj odmah prihvati domenu ovaj proces traje manje od jedne minute. Treba naglasiti da je potpuno besplatan. Obje strane primaju email poruku o promjeni vlasništva nad domenom.

Sam način prebacivanja domene se razlikuje od registrara do registrara, ali je u svugdje vrlo sličan. Potrebno je otići na popis domena, kliknuti na domenu koju se želi prebaciti (ili je obilježiti kvačicom), "otključati domenu", i nakon toga odabrati opciju "push", "account change" ili nešto tomu slično. I to je to, vrlo jednostavno. Domena se otključava tako da je se obilježi i klikne na ikonu lokota, ili na "unlock". Kod nekih registrara je potrebno otključati čitav account, i to se postiže pod opcijom "My Account".

 

Transfer domene, odnosno prijenos domene na drugi registrar, je nešto kompliciraniji, ali ništa strašno. Treba znati da za razliku od pusha koji je momentalan, transfer traje u prosjeku 5-7 dana. Još jedna razlika je što se transfer domena plaća. Cijena je većinom jednaka ili slična cijeni registracije domene na registraru na koji domena stiže. Plaćanje vrši primatelj domene. Trenutni vlasnik domene treba "dohvatiti" domenu (na jednak način kao kod pusha), otključati je (također na jednak način kao i kod pusha), i pronaći auth code (Authorization code ili EPP code).

Taj kod se može vidjeti kada se klikne na domenu. Kod nekih registrara ga se ne može vidjeti klikom na domenu, ali je vidljiva opcija "send auth code by email" ili nešto slično, pa je potrebno na to kliknuti da bi auth code bio poslan na email adresu vlasnika domene. Kada dođete do auth code-a (on se negdje naziva i EPP code) potrebno ga je proslijediti primatelju domene i on tada pokreće transfer (domena mora biti otključana cijelo vrijeme). Kada kupac pokrene transfer vi ćete dobiti email od vašeg registrara u kojem će se tražiti da potvrdite da pristajete na transfer klikom na priloženi link (kod nekih registrara ćete dobiti mail da je započet transfer i da ignorirate poruku ako ste suglasni s transferom). Nakon toga vi ste svoje obavili i nakon par dana domena će biti na drugom registraru u account-u novog vlasnika.

Dakle, transfer započinje budući vlasnik nakon što mu vi date Auth code, i on plaća cijenu transfera. Transfer automatski produžuje domenu za još jednu godinu, tako da se zapravo transfer domene ne plaća kao sam transfer već je to obavezno produljenje domene koje se mora platiti prilikom seljenja na drugi registrar.

Transfer domene nemojte započinjati ako je ostalo manje od 5 dana do isteka domene (datuma produljenja) jer bi domena mogla "zapeti" u procesu prijenosa.

Potrebno je znati da novo registrirane domene ne mogu biti prebačene na drugi registrar 60 dana od dana registracije. Kada prodate tek registriranu domenu i kupac zahtjeva prijenos domene na svoj (drugi) registrar ponudite mu da besplatno otvori account na registraru gdje je domena i da ćete mu je prebaciti na taj account, a onda će je on nakon 60 dana moći prebaciti na bilo koji registrar po svojoj želji. Kod mene to uvijek funkcionira.

NADOPUNA (30.10.2016.): Već neko vrijeme je na mnogim registrarima moguće odraditi transfer domene na drugi registrar u roku od sat vremena (i dalje treba čekati da izađe iz "transfer lock" perioda od 60 dana), umjesto da traje 5-7 dana kao ranije. Više o ovome ovdje.

© 2012-2020 by HonorarniPosao.net

  • s-twitter
  • s-facebook