Parkiranje domena

Domene se često "parkiraju". Parkiranje domena, ili "domain parking" je način da pridružite oglase domeni koja nema svoju web stranicu. Ovo je nekada bio i prilično solidan način pasivne zarade, ali danas je ovaj vid zarade vrlo slab.

Parkiranje domena nekad je bilo vrlo popularno. Danas to više nije slučaj. I danas je mnogo domena parkirano, ali to je "onako usput". Nekada je zarada od parkiranja domena bila osjetna i za domene sa slabim prometom, a danas zarađuju samo one sa stvarno dobrim prometom.

Parkiranje domena je kada preusmjerite nameservere na neku parking kompaniju i onda vaša domena ima pod sobom jednu jednostavnu web stranicu na kojoj su razni oglasi. Kada netko klikne na link (oglas) na toj stranici vi budete plaćeni. Nekada se od toga moglo dobro zaraditi i sa prosječnim domenama koje nisu imale velik promet. Danas se i dalje zarađuje, ali su iznosi mizerni. Loša domena sa slabim prometom će godišnje zaraditi $10-$15 (neke niti toliko). Danas i dalje na parkiranju dobre domene mogu zaraditi tisuće dolara, ali to moraju biti, što se kaže, generic category killer .com domene.

Ne želim se pretjerano osvrtati na parkiranje domena jer mislim da su iznosi koje vam danas plaćaju drastično pali. Parking kompanije zadržavaju veći dio novca i vlasnik domene dobije vrlo malo. Reći ću samo da to funkcionira na način da se na vašoj domeni prikazuju reklame s linkovima koje kada netko klikne vama donesu nekoliko centi (u boljim slučajevima nekoliko dolara po kliku).

Nije loše parkirati domenu, da se razumijemo, ali je loše očekivati neku veliku zaradu od parkiranja domene:-) Za one koji ne znaju kako se parkira domena ću opisati što treba napraviti. Potrebno je "dohvatiti" domenu jednako kao što je opisano kod prijenosa domena. Dakle potrebno se logirati na account i kliknuti na domenu. Trebali biste vidjeti opciju "name servers" ili "dns", ovisno o registraru. Treba to odabrati, obrisati postojeće name servere (većinom ih je 4) i ispuniti samo prva dva (ostala 2 ostaviti prazna). Name serveri su u obliku: ns1.nekoime.com, ns2.nekoime.com (može biti i .net ili neka druga ekstenzija). Naravno, prije nego krenete upisivati name servere potrebno je odabrati parking kompaniju. Na njihovim web stranicama možete vidjeti koji su njihovi nameserveri koje trebate upisati za svoju domenu. Potrebno je otvoriti besplatni account kod parking kompanije koju ste odabrali.

 

Ako imate domenu koja ima veliki promet, odnosno tisuće mjesečnih posjeta onda ju svakako parkirajte jer visoka posjeta može osigurati neku zaradu. Ja preferiram brzu prodaju domena i ne zamaram se parkiranjem, mada ništa ne gubite ako parkirate domenu. Želim samo upozoriti da od parkiranja domena ne očekujete veliku zaradu ukoliko domena nema stvarno veliku posjetu.

© 2012-2020 by HonorarniPosao.net

  • s-twitter
  • s-facebook