Domene

Domene su adrese na Internetu. Mnogo ljudi svakodnevno posjećuje različite domene, no ipak ne bi znali odgovor na pitanje što je domena. U nastavku možete pročitati nešto više o tome što je web domena.

Domene su web adrese, odnosno adrese web stranica. Svaka domena je zapravo višeznamenkasti broj koji je pretvoren u slova radi lakšeg pamćenja. Jednako kao što su web stranice skup različitih kodova, tako su i web domene skup više brojeva, no to trenutno nije bitno nego je bitno ono što je vidljivo. Dovoljno je znati da su domene web adrese.

Svaka web stranica na Internetu mora imati svoju domenu, odnosno svoju adresu. Domena ili adresa ove web stranice je HonorarniPosao.net. Postoje i subdomene, odnosno poddomene, no o tome nije potrebno znati ništa da bi se shvatilo što su domene.

Primjerice, www.Index.hr je web domena. Ono što se naziva domenom je ono što dolazi nakon "www.". Znači, u ovom primjeru je Index.hr domena. Također, Monitor.hr je domena, ali isto tako i Delo.si, Monitor.com, Berza.rs, Mostar.ba, Fjksfsdfl.org, Buy.me, Stocks.us itd. Sve su to domene. Govorimo samo o web adresi, odnosno domeni, ne i o web stranici. Uopće nije bitno da li se pod određenom domenom nalazi neka web stranica. Domene su web adrese koje pod sobom mogu, ali i ne moraju imati web stranice. 

 

Domene mogu imati različite ekstenzije. Osnovna podjela bila bi na gTLD, sTLD i ccTLD. gTLD označava generic top level domain, sTLD označava sponsored top level domain, dok ccTLD označava country code top level domain. Primjeri gTLD bili bi .com, .net, .org, primjeri za sTLD bili bi .aero, .museum, .travel, a primjeri za ccTLD bili bi .hr, .si, .ba, .me, rs, .co.uk, .de, .us itd. ​

Bitno je znati da web stranicu možete postaviti pod bilo koju domenu, no .com domene su najcijenjenije i smatraju se komercijalnim domenama. To ne znači da neka komercijalna web stranica ne može biti postavljena pod primjerice ccTLD domenu. Ono što je bitno je da se početnici u trgovini web domenama u početku drže isključivo domena s .com ekstenzijom iz razloga što je njih na globalnom tržištu najlakše prodati. U mom primjeru, prodao sam cca 500 .com domena i puno više domena u ostalim ekstenzijama, ali .com domene su najzahvalnije za prodaju i svaki početnik u domainingu bi se u svom početku trebao držati .com domena. Bitno je znati da one osiguravaju i najveću zaradu jer .com domene postižu najveće cijene na tržištu. 

Kod registracije nekih domena postoje određene restrikcije. Možda i najbolji primjer je registracija .hr domena. Što mislim o tome neću iznositi. Također, trgovina .hr domenama nije dozvoljena. No registracija i trgovina .com domenama je dozvoljena i bez geografskih ograničenja. Registracija i kupoprodaja domena u većini ektenzija je potpuno slobodna i bez ograničenja što je vrlo dobro za domaining i stoga nema potrebe da se dublje raspravlja o ekstenzijama koje imaju određena ograničenja.​

Što se tiče vlasništva nad domenama, bitno je spomenuti da se zapravo stječe pravo na korištenje domene. Nitko na svijetu nije vlasnik niti jedne domene. Kada netko registrira domenu taj je registrirao pravo na korištenje te domene i on je trenutni "vlasnik". Ovi termini vas ne trebaju buniti jer kada vi primjerice registrirate (ili kupite od nekoga) uzmimo .com domenu, vi se možete smatrati vlasnikom. Bitno je znati da se domene registriraju na razdoblje od godinu dana, uz nekoliko iznimaka. Primjerice, .pn domene možete registrirati na minimalno razdoblje od mjesec dana, dok .co.uk i org.uk domene ne možete registrirati na razdoblje kraće od dvije godine. Domene možete registrirati i na duže razdoblje, ali ne duže od 10 godina. Nakon isteka razdoblja na koje ste registrirali domenu vi imate mogućnost produžiti registraciju. Dakle, ako danas registrirate .com domenu na razdoblje od godinu dana, nakon isteka godine dana imate mogućnost produžiti registraciju. To znači da kada jednom dođete u posjed neke domene vi možete biti njen doživotni vlasnik ako to želite. Spomenuo sam da niste "vlasnik" domene iz razloga što se domena mora produživati, ali ako je redovno produžujete vi možete imati domenu u svom posjedu doživotno. Nitko drugi ne može zakupiti domenu dok je ona uredno registrirana i produljivana. Zbog toga i cvate prodaja domena. Vlasnik domene je uvijek može prodati, a nitko ju drugi ne može imate ako je ne kupi od vlasnika.

Cijena produljenja domene je u većini slučajeva ispod $10, ali ima registrara koji produljenje naplaćuju znatno više i na to treba pripaziti. Na to upozoravam u Domaining instrukcijama. Oni koji žele kupiti domenu radi preprodaje ne trebaju previše brinuti o produljenju jer je cilj aktivnog domaininga brzo preprodati domenu i ne dočekati datum kada je treba produljiti.

Kod registracije ili kupovine domena treba pripaziti da domena nije TM (Trade Mark). U slučaju da imate domenu koja je TM ista vam može biti oduzeta. Postoje određeni slučajevi kada biste ipak uspjeli zadržati domenu, no o tome bih mogao napisati jedno cijelo poglavlje, a to u ovom trenutku nije toliko bitno. Bitno je znati da se treba kloniti domena koje su TM, primjer bi bio Sony.com (naravno da je ona zauzeta, ali ovo je bio samo primjer).

Za uspješnu trgovinu domenama dovoljno je znati da je domena web adresa. Ne trebate se zamarati sa detaljnijom analizom, niti restrikcijama jer apsolutno sve što trebate znate je predstavljeno u Domaining instrukcijama. Web domene se s razlogom nazivaju nekretnine 21. stoljeća. Dobra domena je poželjna jednako kao i dobra nekretnina. Nije isto imati nekretninu u centru velikog grada, ili na vrhu planine do koje nema ceste. Također nije isto imati trgovinu u prometnoj ulici ili u ulici kojom odavno nitko nije prošao. To su neki od osnovnih razloga zašto je mnogo individualaca i kompanija spremno platiti velike iznose za domenu koju žele.

Web domene su predmet trgovine. One su nužne za Internet poslovanje, a u današnje vrijeme smo svjedoci kako se bez Interneta ne može zamisliti ozbiljno poslovanje. Iz tog razloga domene će biti sve popularnije i popularnije u cijelome svijetu. Trgovina web domenama naziva se domaining. Kroz koju godinu će se i u nerazvijenim dijelovima svijeta vrlo dobro znati što su domene.

​​​​

© 2012-2020 by HonorarniPosao.net

  • s-twitter
  • s-facebook