Članci

Na ovoj stranici možete pronaći linkove na neke web stranice koje spominju domaining. U Hrvatskoj trgovanje domenama još uvijek nije razvijeno pa se o toj temi niti ne piše mnogo, ali postoje neke web stranice koje su se dotakle te teme pa vam HonorarniPosao.net predstavlja neke od tekstova.

Web stranica OnlineTrziste.com bavi se načinima online zarade. Već sam spomenuo da mi se ne sviđa kada se domaining poistovjećuje s online zaradom iz razloga što se ona u večini slučajeva odnosi na slabo plaćene poslove i često se radi o prevari. No s druge strane, trgovina domenama zapravo je jedan od načina online zarade jer se obavlja online, ali je istovremeno i vrlo ozbiljan posao koji donosi odličnu zaradu i jedino zajedničko s večinom ostalih online poslova je što se domenama trguje također online. Članak možete pročitati ovdje.

Popularni portal Netokracija.com također donosi članak o trgovini domenama. Neka se urednici Netokracije ne uvrijede, ali neki podaci su pogrešno predstavljeni pa ću ovdje upozoriti na to. Primjerice, domena PlanetRX.com nije prodana za $1200000, nego je to iznos koji je plaćen za kompletnu web stranicu zajedno s domenom. Domena Dudu.com je prodana za $1000000 i to je točan podatak. Netokracija piše i o .hr domenama (.hr je ccTLD, odnosno country code top level domain). Domene s ekstenzijom .hr se trenutno ne smiju prodavati. Link na članak je ovdje.

eBizMags.com je regionalni portal posvećen e-Poslovanju. Na njihovim stranicama se također može pročitati ponešto o trgovini domenama. Moje osobno mišljenje je da nisu dovoljno kvalitetno obradili temu. Ne mogu se složiti sa svime navedenim u njihovim člancima na ovu temu. Primjerice, nikako se ne slažem da se domaining svodi na jeftinu kupnju domene, povećanja njene vrijednosti dovođenjem prometa, te konačno prodaje domene po višoj cijeni. To može biti taktika, ali to nije "pure domaining". Ja se bavim izvornim domainingom koji zahtjeva da kupite domenu jeftino i prodate je skuplje, bez ikakvog truda oko domene, sve što trebate napraviti je naći kupca. Dovođenje prometa na domenu je korisno, ali nikako nužno. Čak to niti ne preporučam početnicima u domainingu jer to može oduzeti dosta vremena. Također, eBizMags.com spominje kako bi bilo dobro registrirati ime koje asocira na neku robnu marku. To nikako ne preporučam! U tom slučaju je vrlo izgledno da će vlasnik izgubiti domenu pravnim putem, i moguće je da će snositi sankcije. Želim spomenuti i kako eBizMags.com temu domaininga obrađuje prilično amaterski. Spominju kako su potrebna prilična novčana sredstva kako bi se ušlo u ovaj biznis. To definitivno nije točno. Stojim iza svoje tvrdnje da nije potrebno više od $10. Oni su u jednom svom članku koncentrirani na premium domene i one uistinu danas koštaju $100000 i više. No domaining nije kupovina premium domena, domaining je kupovina bilo koje domene i njena prodaja za višu cijenu. Svakodnevno kupujem domene za manje od $10 i prodajem ih po prosječnoj cijeni od nekoliko stotina dolara. Bez obzira na nedovoljno kvalitetno obrađenu temu, članke možete pročitati ovdje: članak 1, članak 2, članak 3, članak 4 i članak 5.

Poznati portal Net.hr je objavio članak o 25 najskuplje prodanih domena. Naglašavam da su to prijavljene prodaje, a ne prijavljenih je znatno više. Članak možete pročitati ovdje.

Evo još jedan vrlo zanimljiv članak. Naime, jedna osoba je zakupila domenu Zlatan.fr i ponudila je Zlatanu Ibrahimoviću pod određenim uvjetima. Ovaj članak bi trebao biti u rubrici "šaljivo", ali pošto trenutno takvu rubriku nemam stavljam ga ovdje:-) Možete vidjeti članak ovdje

© 2012-2020 by HonorarniPosao.net

  • s-twitter
  • s-facebook